Cea mai recentă prognoză a FAO pentru producția de cereale la nivel global în 2019 – care se regăsește în Raportul privind Cererea și Oferta de Cereale, publicat recent – indică o creștere de 1,2% față de anul precedent, ajungând la 2 685 de milioane de tone, o revizuire bruscă descendentă față de previziunile făcute în luna mai, când se estima că producția globală de cereale va crește cu 2,7%.

     Creșterea anuală a producției globale de cereale reflectă extinderea producției de grâu și orz, în timp ce producția globală de orez este probabil să rămână aproape de nivelul record de anul trecut. Producția de porumb la nivel mondial se situează în prezent în scădere, iar producția din S.U.A. se așteaptă să se micșoreze cu 10% față de anul precedent, pe fondul unui ritm mult mai redus de plantare din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

     Utilizarea la nivel mondial a cerealelor în anul viitor este estimată acum să ajungă la 2 707 milioane de tone, ceva mai puțin decât prognoza din mai, dar cu 1% mai mare decât în 2018/19. Se estimează că utilizarea globală a orezului va atinge 518 millioane de tone, o creștere anuală de 1,4 procente, în timp ce grâul va crește cu 1,2 procente, ajungând la 755 de milioane de tone.

     Pe baza noilor estimări privind cererea și oferta, stocurile mondiale de cereale ar putea scădea cu până la 3% în noul sezon, atingând nivelul minim din ultimii patru ani de 830 de milioane de tone. Scăderea anticipată ar putea avea drept consecință scăderea raportului global dintre rezerve și utilizare la sub 30%, care, totuși, indică un nivel relativ confortabil de aprovizionare.

     Potrivit prognozelor, comerțul internațional cu cereale va crește la 414 milioane de tone, în creștere cu 1,4% față de nivelul estimat pentru anul precedent, determinat de o revenire puternică a comerțului cu grâu datorată cererii mai mari de import din partea mai multor state din Africa și Asia, a disponibilităților mari de export în regiunea Mării Negre și în Uniunea Europeană.

Sursa: agrobiznes.md